6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu gereğince; tehlikeli ve çok tehlikeli sınıftaki işyerlerinde işyeri hekimi, 10'dan fazla çalışanı ve çok tehlikeli sınıfta bulunan işyerlerinde ise işyeri hekimine ek olarak diğer sağlık personeli görevlendirilmesi zorunludur. Kanunun "İş Sağlığı" kısmını oluşturan bu iki etmenin genel olarak sorumlulukları şu şekildedir:
Firmanız için işyeri hekimliği hizmeti almanız çalışan sayınıza göre değil, tehlike sınıfınıza göre belirlenir. İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri Yönetmeliği Madde 5' e göre: "(1) İşveren, işyerlerinde alınması gereken iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin belirlenmesi ve uygulanmasının izlenmesi, iş kazası ve meslek hastalıklarının önlenmesi, çalışanların ilk yardım ve acil tedavi ile koruyucu sağlık ve güvenlik hizmetlerinin yürütülmesi amacıyla; çalışanları arasından ilgili yönetmeliklerde belirtilen nitelikleri haiz bir veya birden fazla işyeri hekimi, iş güvenliği uzmanı görevlendirir. On ve daha fazla çalışanı olan çok tehlikeli sınıfta yer alan işyeri işverenleri ayrıca diğer sağlık personeli görevlendirir. Gerekli niteliklere haiz olması halinde tehlike sınıfı ve çalışan sayısını dikkate alarak bu hizmetin yerine getirilmesini kendisi üstlenebilir. (2) İşveren, işyerinde gerekli niteliklere sahip personel bulunmaması halinde birinci fıkrada sayılan yükümlülüklerin tamamını veya bir kısmını, OSGB'lerden hizmet alarak yerine getirebilir." Bu bilgiler ışığında; firmanız tehlikeli veya çok tehlikeli sınıfta ise, bir çalışanınız olsa dahi işyeri hekimi görevlendirmeniz gerekmektedir. Ancak firmanız az tehlikeli sınıftaki işyerlerinden ise ve çalışan sayınız da ellinin altındaysa, işyeri hekimi görevlendirme zorunluluğunuz 2023 yılı sonuna kadar ertelenmiştir.
İşyeri hekiminin hizmet süresi, çalışan sayınıza ve firmanızın tehlike sınıfına göre değişmektedir. Buna göre; az tehlikeli işyerleri için çalışan başına ayda 5 dakika, tehlikeli sınıftaki işyerleri için çalışan başına ayda 10 dakika, çok tehlikeli sınıftaki işyerleri için çalışan başına ayda 15 dakika işyeri hekimi görevlendirilmelidir. Bu bilgiler ışığında; tehlike sınıfınıza uygun çalışan başına almanız gereken hizmet süresi ile çalışan sayınızı çarptığınızda, aylık olarak almanız gereken işyeri hekimliği hizmet sürenizi hesaplayabilirsiniz.